Dec 062017

Nu nog voordeliger. 1 + 1 gratis, 2 + 2 gratis. Topmerken voor de laagste prijs. Als beste getest. Superrrr voordeel… Ik veegde met mijn vinger langs de aanbiedingen van het Kruidvat op de iPad. Het felle rood van de drogisterijketen stond in schril contrast met de grijze lucht van buiten. S. en ik zaten op de bank. We keken allebei naar ons eigen schermpje.

‘Waarom iedereen tegenwoordig een kersttrui wil, snap ik niet’, zei ik.
Sinterklaas was het land nog niet uit, maar de folder stond al vol met spulletjes voor onder de boom. Alle kerstkrakers waren weer uit de kast getrokken. Van glimmende geurengeschenksets en feestelijke make-up tot pantoffels en kersttruien. Heel veel kersttruien. Rode truien, donkerblauwe truien, donkergroene truien, gestreepte truien en truien met echte lichtjes erin. Kruidvat had ze allemaal, in grote en kleine maten.
‘Iemand zei me dat ze ergens goedkoop te krijgen waren’, antwoordde S.

‘Goedkoop of niet: wat moet je ermee?’ Ik keek recht in het gebreide achterwerk van de kerstman. Een glittertrui met een versierde kerstboom erop deed bijna pijn aan mijn ogen en op een donkergroene longsleeve waren twee schele ogen en een pompon genaaid op de contouren van een rendier, Rudolph.
S. keek op van zijn telefoon en zei: ‘Waarom heet het eigenlijk een foute kersttrui?
‘Hoe bedoel je?’
‘Is het crimineel of slecht ofzo? Ik snap het niet.’
‘Het is net als met foute muziek’, antwoordde ik zonder op te kijken. ‘Je hebt toch ook het foute uurtje op de radio? Dan draaien ze zulke slechte muziek, maar dan allemaal achter elkaar en zoveel dat het weer leuk wordt. Zo is het ook met de kersttrui.’
S. knikte met zijn hoofd en humde onbevredigend.

‘Hoe zou jij het willen noemen dan?’ vroeg ik hem. Hij wierp een blik uit het raam waar dikke regendruppels tegenaan spatten en antwoordde: ‘Nou van slechte kwaliteit ofzo. Ik bedoel, een foute jongen is toch ook gewoon een foute jongen? Daarvan zeg je toch ook niet: het zijn er zoveel bij elkaar dat ze weer leuk worden? Of ze zien er zo fout uit dat het grappig is? Fout is gewoon fout! Denk maar aan fout in de oorlog, niks grappigs aan toch?’
Nu was het mijn beurt om wat te hummen.

Vanaf de iPad schreeuwde de folder van het Kruidvat nog steeds van alles naar me toe. Altijd de beste acties. 3 halen is 2 betalen. Laagste prijsgarantie, voordeelweken. Mijn gedachten waren nog bij de foute kersttrui. Het kledingstuk is inderdaad van slechte kwaliteit. Nog slechter is het dat we die truien ieder jaar massaal inslaan en daarna in de kledingcontainer te dumpen, omdat we het jaar erop een nieuwe willen. En waar blijven die oude foute truien? En wie zet ze eigenlijk voor ons in elkaar voor die prijs? De foute kersttrui is met recht een van de foutste kledingstukken die er worden gemaakt. S. heeft gelijk: Fout is inderdaad gewoon fout.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.