Wanneer ben je creatief?

Last van een writer’s block? Zit je vast in een creatief proces? Heb je geen idee waar je moet beginnen? John Cleese, die we allemaal kennen van Monty Python, biedt uitkomst. In deze onderhoudende lezing (uit 1991 alweer) zet hij uiteen hoe je de beste omstandigheden creëert voor je creativiteit.

Gemoedstoestand
Want, zo stelt Cleese, creativiteit is geen talent, het is een manier van werken. Het gaat er niet om of je het hebt of niet, het heeft niks met de hoogte van je IQ te maken. Het is simpelweg een gemoedstoestand waarin ideeën de ruimte krijgen om te ontstaan.

Factoren
En daar moet je moeite voor doen. Zoals tijd ervoor vrij maken, maar ook tijd ervoor nemen. Of jezelf afzonderen om te voorkomen dat dagelijkse beslommeringen je opslokken. Cleese omschrijft verschillende factoren die er toe leiden dat er iets origineels, interessants of belangrijks bij je kan opborrelen.

Praktijk
Het klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het in de praktijk vaak niet. Om met woorden van Cleese af te sluiten: ‘Het is nou eenmaal makkelijker om kleine dingen te doen die we kennen dan om aan grote dingen te beginnen waar we niet zo zeker van zijn.’

http://youtu.be/VShmtsLhkQg