No spang

5 dingen die ik kan opsteken van mijn Surinaamse partner (en die het leven best wel eens aangenamer zouden kunnen maken).

In een tijd waar 1 op de 6 mensen tegen een burn-out aanzit en waarop 1 op de 3 wel eens overspannen raakt, moeten we misschien eens bij onszelf nagaan waarom wij westerlingen onder de druk lijken te bezwijken. Kijk ik naar mijn partner, dan heeft hij, net als ieder ander, genoeg om zich zorgen over te maken. Alleen… hij lijkt er niet onder te lijden. Terwijl ik ’s nachts aan het piekeren ben, ligt hij prinsheerlijk te slapen bijvoorbeeld. Als we ruzie aan het maken zijn, kan hij daarna fluitend de deur uitstappen. Terwijl ik boeken over mindfulness verslind, pogingen doe om te mediteren of weer eens vruchteloos aan een yogaklasje begin, lijkt hij gewoon nooit ergens last van te hebben. Mijn partner is een Surinamer en dit is wat hij al jaren tegen mij zegt. Misschien wordt het tijd om deze dingen maar eens ter harte te nemen.

1. maak je niet zo druk
Gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar als ik kijk naar mijn partner dan maakt hij zich inderdaad gewoon niet zo druk. Problemen of niet; hij staat zingend onder de douche en slaapt er geen minuut minder van (pak niet de slaap van een Surinamer af, die is heilig). Hoe hij dat doet? Ik ben er nog niet achter, want het is niet zo dat hij helemaal nooit ergens mee zit of dat dingen hem niet raken. Hij weet zich alleen wel prima te schikken in zijn lot en zegt dan: ‘Wat kan ik er nu aan veranderen dan?’ (tot groot ongenoegen van mij uiteraard). Misschien heeft het te maken met puntje 2:

2. het kan altijd slechter
‘Zo erg is het allemaal niet’, luidt dikwijls het commentaar van mijn partner als ik opsom wat er allemaal niet goed gaat en wat er beter moet. Mijn partner draait het voor zijn gemak gewoon meteen om en vertelt mij hoeveel slechter het ook allemaal zou kunnen zijn, omlijst met schrijnende voorbeelden waarbij de problemen acuut verbleken. Bedenk dus vooral dat het allemaal nog veel slechter kan. Ooit eens geprobeerd om te visualiseren hoe het is als je de staatsloterij wint? Als het goed is, houd je een beter humeur over aan al dat fantaseren over mooie dingen die je met een enorme smak geld zou doen. Het omgekeerde werkt dus ook: zit het even niet mee? Bedenk dan hoeveel slechter het allemaal nog zou kunnen zijn.

3. je moet gewoon genieten
Vergeet niet te genieten. Ook al sta je onder grote druk, ben je alleen maar aan het kniezen of zit het allemaal tegen; zorg er voor dat je blijft genieten. Neem tijd om je lievelingsmaaltijd te bereiden, lees een uurtje in dat goede boek voordat je huishoudelijke taken je weer roepen of ga gewoon even liggen en bijkomen. Geluk zit in een klein hoekje, vergeet het niet om het eruit te halen!

4. zorg ervoor dat je eerst helemaal herstelt
Ziek, zwak of misselijk? Neem de tijd om volledig te herstellen voordat je je weer aan al je verplichtingen overgeeft. Ben je moe? Ga rusten. Ben je niet lekker. Ga rusten. Trek je het allemaal niet meer? Ga rusten! Deadline of geen deadline, afspraak of geen afspraak; als je niet fit bent, kun je de klus niet klaren. Het kan dan gewoon niet. Accepteer dat. Neem het als een voldongen feit. Dan komen we meteen bij het laatste puntje, dat overigens ook met berusting te maken heeft:

5. ik heb weer andere kwaliteiten (en accepteer dat)
‘Ik ben daar gewoon niet zo goed in en jij wel’, en daarmee smoort hij de discussie als ik weer eens leegloop op bepaalde zaken waarvan ik vind dat ze voortaan anders moeten. En dan: ‘Jij bent daar weer niet zo goed in en ik wel, dan hoor je mij toch ook niet?’ Dat is waar, dat kan ik alleen maar beamen. Dus: richt je voortaan voornamelijk op je sterke punten en zorg dat je daar veel beter in wordt. Laat de rest over aan anderen. Dat scheelt frustratie, het is efficiënt en je kunt nou eenmaal niet in alles uitblinken.

Let wel; deze 5 punten zullen je leven vast niet beter maken, maar waarschijnlijk wel een stuk relaxter en… makkelijker! No spang!